Smacznie, Zdrowo, Kolorowo

            21 marca, to pierwszy dzień kalendarzowej wiosny. Wiem, wiem, niektórym kojarzy się on z wagarami, ale w naszej szkole był to Dzień Zdrowej Żywności. W tym dniu wszyscy uczniowie wraz z nauczycielami zamienili się  w kucharzy. Każda klasa, z wcześniej kupionych produktów, przygotowała przeróżne potrawy. Pomysłom nie było końca. Niektórzy uczniowie robili przekąski w wybranych kolorach, inni skupili się na daniach z określonego rodzaju owoców lub warzyw, a jeszcze inni dbali o  na atrakcyjne kształty. Nie brakowało szaszłyków, ciast, koktajli , sałatek owocowych i warzywnych oraz nietradycyjnych kanapek. Każdy z kucharzy brał udział w przyrządzaniu,  a później w degustowaniu wszystkich przygotowanych potraw. Warto dodać, że nikt nie grymasił. Trudno się dziwić, kiedy już na sam widok tego niezwykle kolorowego i aromatycznego menu „ślinka ciekła z ust”. Warto było również obejrzeć prezentacje i plakaty o  odpowiednim przygotowaniu stołu oraz o kulturalnym zachowaniu się przy nim. Dzień Zdrowej Żywności został zorganizowany w ramach działań  Szkoły Promującej Zdrowie, do  sieci której należy również nasza szkoła.

Pamiętajmy, by codziennie dostarczać swojemu organizmowi odpowiednią dawkę witamin i minerałów. Są one niezwykle istotne w procesie naszego prawidłowego rozwoju, chronią nas przed schorzeniami   i pozwalają cieszyć się dobrą kondycją przez cały rok.