aktualność

NA WARSZTATACH EKOLOGICZNYCH

CZYTAJ

Nie trzeba lubić miodu i leczyć się propolisem, żeby los pszczół nie zaprzątał nam myśli. Poranna kawa, dżem malinowy, herbata z cytryną, sok jabłkowy, ciastka z wiśnią, jabłecznik, lody truskawkowe, a nawet kapuśniak, ogórkowa czy grochówka, to wszystko możemy mieć dzięki pracy pszczół - nie tylko pszczół miodnych, które mogliśmy dobrze poznać w  filmie o pszczółce Mai, ale również puchatych trzmieli czy pszczół samotnic. Podczas zajęć warsztatowych dzieci dowiedziały się jak wielką rolę odgrywają owady w procesie zapylania i jak ważna jest ochrona zapylaczy. Poznały najważniejszych zapylaczy oraz dowiedziały się w jaki sposób zapylają one kwiaty, a także dlaczego zapylacze są zagrożone i  jak możemy je chronić. Na zakończenie każde dziecko wykonało swoją pszczółkę - pacynkę, którą zabrało ze sobą do szkoły.

Galeria zdjęć

Może Cię zainteresować